Plocka lingon

Plocka lingon

lingon

Lingon trivs på hällar, hedar och i mosskogar med torr och mager mark. Den förekommer över hela landet och är mycket populär i den svenska matlagnigen. Köttbullar och lingonsylt är en svensk klassiker.

I södra Sverige förekommer det odling av lingon på få platser, men det är de vilda lingonen som plockas mest för både privat och industriellt bruk. Lingon är mycket lika tranbär som också hittas i hela Sverige. De båda bären är ätliga och smakar mycket lika så det är inget problem om man blandar ihop dem när man är ute och plockar.

Lingon har lång hållbarhet för det innehåller ämnet bensoesyra som fungerar som ett naturligt konserveringsmedel. Därför behöver du inte extra tillsatt socker för hållbarhetens skull de klarar sig lätt flera veckor i kylskåp som de är. Lingon används ofta som ett tillbehör till kött i form av sylt eller gelé.

Bären är mogna under augusti till mitten av oktober. Lingonrisen blommar några veckor senare än våra blåbär vilket gör att det oftast finns fler lingon då de undslipper nattfrosten. Lingonriset är mörkgrönt och växer lågt. Det blommar under maj och juni. Lingon växer bäst om de får stå i full sol så när du letar eter ett bra plockställe för lingon se hur träden står. Lövtäta träd skuggar lingonrisen och ger inte lika mycket bär.

Vädret påverkar hur årets skörd av lingon kommer bli. Frost och torka gör att det blir färre bär.

lingonplanta bredvid kotteInnan du plockar lingon första gången kan det vara bra att kolla upp vilka andra bär som liknar dem. Det kan kan kännas snopet om du av misstag plockar mjölon eller giftiga liljekonvaljbär istället. Om du fått i dig några liljekonvaljbär kan du bli dålig i magen men har du ätit många av dem kan du bli allvarligt förgiftad.

Många njuter av att gå och plocka lingonen för hand och det går ju bra om du inte har tänkt att plocka så mycket. Har du däremot tänkt att plocka större mängder eller bara underlätta plockningen rekommenderas det att investera i en bärplockare. Det finns olika modeller att välja emellan och priset ligger mellan 70-300 kr, du kan säkert hitta både billigare och dyrare. Det u framförallt ska tänka på är hur bärplockaren känns i handen. Du ska ju trots allt hålla i den kanske under flera timmar. Det finns bärplockare gjorda av trä men undvik de som är gjorda av plywood då de lätt spricker. En bärplockare gjord av trä är tyngre och du får mer kraft i din plockning men du blir kanske också fortare trött i armen av tyngden. De som är gjorda i plast eller metall är lättare att rengöra. En avtagbar uppsamlare är lättare att tvätta än en som sitter fast. Plockgaffeln ska fjädra när man plockar och du bör plocka lugnt så du inte förstör riset då får du hela fina lingon med. Metallpiggar känns oftare rejälare och därmed mer effektiv.

Lingon går bra att frysa in om du har haft en lyckad plockning. Rensa bären ordentligt först. Plocka bort blad, barr och annat skräp du har fått med dig. Ta bort vita och ljusrosa bär, de är inte mogna.

Du kan med fördel skölja bären i kokt vatten med lite ättikssprit i. Det dödar eventuella mögelsporer i bären. Koka upp en liter vatten och kyl sedan ner det. Häll i 2 msk ättiksprit och skölj lingonen försiktigt i en sil.