Odla egen oregano

Odla egen oregano

odla oregano

Oregano kallas också för kungsmynta, vildmejram eller kungsmejram. Det är en flerårig ört som tillhör familjen kransblommiga växter. Det latinska namnet är Origanum vulgare L.

Den har vuxit vilt i Sverige under en lång tid bland annat finns det mycket vildväxande oregano på Gotland. Oregano används vid matlagning som smaksättning. Ofta används den på pizza, i tomaträtter, soppor och te. Det kan även vara mycket gott med lite oregano i sin lingonsylt.  Pröva med lite sylt för inte alla gillar smaken men jag gör det.

Vill du odla oregano i din trädgård så låt den stå i en kruka för den sprider sig fort och kan ta över en hel rabatt. Ta en hink utan botten och plantera den i rabatten så den håller sig på samma plats där du satte den. Oreganon trivs som bäst på en solig plats. Den ska vattnas regelbundet och mellan varje vattning ska den torka ut.

Oregano sprider sig med rotskott. För att föröka den behöver du bara gräva upp din planta och dela den. Rötterna slår fort rot igen på den nya platsen och du har då två plantor istället. För att kunna skörda oreganon tidigt så kan du förkultivera inomhus i vanlig såjord. När plantorna har växt och blivit ett par cm höga är det dags att plantera om dem i en större kruka. När det inte längre är frost ute om nätterna kan de ställas utomhus. Bäst trivs de i en porös sandblandad jord.

oreganoOreganon kan skördas efterhand de växer. För att få bäst smak på din kryddoregano ska du skörda stjälkarna innan den blommar. Mycket av smaken försvinner om din oreganos blommor hinner slå ut. Den grekiska oreganon är den med kraftigast smak och som tar minst plats att odla. Kryddorna kan sparas genom att torkas eller frysas. Bunta ihop små knyten av oreganon och låt de torka på en varm och luftig plats, helst i skuggan. Efter två veckor kan du testa om det går att smula sönder de torkade bladen på stjälkarna. Lyckas det så kan du repa av resten v bladen och förvara dem i en tättslutande burk. Vill du istället frysa in den så ta då de färska bladen och frys in i tättslutande burkar. Färsk eller fryst oregano är ett bra alternativ till oreganoolja och har samma hälsofördelar.

När hösten kommer och nätterna blir kallare ska plantorna ställas inomhus. Har du ett ljust fönster så kan de fortsätta förse dig med färska örter till matlagningen även under vintern. Eftersom det är en flerårig ört kan den klara sig från år till år även utomhus om den står på en skyddad plats. Klipp inte ner oreganon på hösten vänta tills våren kommer. Om du klipper ner dem på hösten kan vatten från regn tränga in i de avklippta grenarna vilket gör att plantan ruttnar.

Oreganon trivs i krukor, rabatter och i trädgårdslandet. Den är lättskött och passar även för dig som bor i lägenhet och bara har en blomlåda på balkongen eller ett soligt fönster. Oreganon går bra att plantera tillsammans med andra kryddväxter. Placera de högre plantorna så de inte skuggar de som är lägre. Oreganoplantan kan bli 30 cm hög.

Oreganons blommor växer i grupper och är vackert lila. Blommorna och örtens doft lockar till sig bin, humlor och fjärilar.

Plantera gärna din oregano till exempel utanför dörren på trappan där du lätt kommer åt att knipsa av lite så du kan njuta av den färsk dagligen.