Göra lingonsylt

Göra lingonsylt

lingonsylt

Lingon tillhör familjen ljungväxter (Ericaceae) och är besläktade med tranbär. Precis som tranbär är lingon effektivt mot urinvägsinfektion, lingon innehåller till och med ännu mer tanniner (garvämnen) än tranbär. Lingonrisen blr mellan 10-40 centimeter höga. De trivs i fuktiga miljöer, i en näringsfattig jord på en halvskuggig plats. Bären växer i klasar och det underlättar plockningen.

Lingon innehåller nyttiga vitaminer och mineraler som till exempel: vitamin C, K, E, folat, mangan, kalium och fibrer. Lingonens fibrer håller det onda kolesterolet LDL borta. Lingon sägs påverka aptiten då pektinet i de håller blodsockret på en jämn nivå. Pektinet kan förebygga cancer, diabetes och hjärt-och kärlsjukdomar. De innehåller ett naturligt konserveringsmedel som heter bensoesyra. Så när du gör egen lingonsylt behöver du inte tillsätta något extra konserveringsmedel för att få sylten att hålla länge. Pektinet gör att sylten får en bra konsistens, som gelé. Är du dock överkänslig mot acetylsalicylsyra bör du undvika lingon då de kan orsaka besvär eftersom de innehåller mycket bensoe- och salicylsyra.

Lingonsylt kallas också för krösamos.

För att göra egen lingonsylt kan du köpa färska eller frysta lingon i en affär eller gå ut och plocka dem själv. Lingonbladen kan du koka te på och lingonriset sägs kunna behandla urinvägsinfektioner och bären har använts som febernedsättande medel.

Lingon växer i skogar i hel Sverige och bären är redo att plocks under augusti-september.

Lingon är viktigt i svensk kost, vanligast till köttbullar och stek.

Lingon går bland annat att använda i bakverk, matbröd, såser, sylt, gelé och saft.

Här kommer ett recept på hur man bäst kokar egen lingonsylt.

För att gör din egna lingonsylt behöver du 1 kg rensade lingon,  5 dl socker och 1 dl vatten och eventuellt paraffin. Paraffin är ett vax som hindrar syre att ta sig in till sylten.

Det här receptet ger ungefär 1,75 liter färdig sylt.lingon for sylt

1. Sterilisera glasburkarna du har tänkt att förvara den färdiga lingonsylten i. Det görs genom att låta burkarna stå i en varm ugn (125°C) i 15 minuter.

2.. Mosa ihop de rensade lingonen i en stor kastrull eller gryta.

3. Låt lingonbären koka upp, ca 8 minuter så du får död på alla bakterier. Koka inte för hårt eller för länge så pektinet lingonen kokas sönder.

4. Späd med extra vatten om det börjar bli för torrt i kastrullen/grytan.

5. Blanda i strösockret och rör tills det har löst sig.

6. Häll lingonsylten i glasburkarna. Ska du inte tätförsluta burkarna med paraffin kan du nu bara låta sylten svalna något och sedan sätta på locken så är din sylt färdig.

7. Vid paraffinering så låt sylten svalna något i burkarna. Lägg paraffinet i en skål och sätt ner i en kastrull med kokande vatten så det smälter.

8. Häll på ett lager paraffn så det täcker hela ytan och fäster i kanterna på burken. Låt det stelna innan du häller på ett till lager. Du kan lägga i en bit tråd andr gången du fyller på paraffinet så har du något att ta tag och lyfta i när du vill ta bort förseglingen.

9. Sätt på lock när allt har kallnat.

En öppnad burk med lingonsylt kan förvaras flera veckor i kylskåpet. Det går också att frysa in lingonsylt.