Baka kanelbullar

Baka kanelbullar

kanelbullar

Kanelbullen klassas som typisk svensk. Den bakades redan under 1920-talet här. Under första världskriget var det svårt att få tag på de ingredienser som kanelbullen krävde. Så efter krigets slut då kunde kanelbullen skapas.

Idag finns kanelbullen i många andra länder i lite olika variationer. Men något som alla recept innehåller är just kanel. Kryddan innehåller kumarin, det är ett ämne som kan vara skadligt för levern om det intas i stora mängder.

EU har infört en övre gräns för hur många gram kumarin ett bakverk får innehålla per kilo. Den svenska kanelbullen får bakas med 50 mg kumarin per kilo då det klassas som ett traditionellt bakverk här. I andra länder är maxgränsen lägre än så. I Sverige har vi firat Kanelbullens dag den 4 oktober sedan 1999.

En klassisk deg för kanelbullar innehåller: jäst, mjölk, smör, socker, salt, kardemumma och vetemjöl. Fyllningen innehåller: smör, socker, farinsocker och kanel. Till penslingen behövs ägg och pärlsocker som toppning.

Det finns recept med färsk jäst samt recept med torrjäst. Ska du använda färsk jäst till en bulldeg kan du använda den som är avsedd för söta degar. Den innehåller en annan jäststam och är mer tolerant mot höga sockerhalter vilket gör att den jäser mer än en vanlig jäst skulle göra i bulldegen. Vissa låter jästen jobba lite innan man tillsätter sockret i degen. Då får man blanda till en lösare deg först och sedan ha i sockret och mer vetemjöl. Det går att göra med den vanliga jästen och den för söta degar. Här nedan kommer ett klassiskt recept på kanelbullar med tydliga instruktioner.

Bulldeg:

  • 50 g jäst
  • 5dl mjölk
  • 150g rumstempererat smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk stött eller mald kardemumma
  • ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:kanelbulle

  • 200 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 2 msk kanel

Pensling:

  • 1 ägg
  • pärlsocker

Gör såhär:

1. Smula jästen i en bunke som är stor nog föör degen att jäsa i. Värm mjölken till 37°C, fingervarmt.

2. Lös upp jästen med lite av mjölken i taget.

3. Klicka i smöret.

4. Blanda i socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl.

5. Knåda degen ca 15 minuter för hand eller 10 minuter i maskin.

6. Täck över degbunken med plast och låt degen vila i 15 minuter.

7. Medan degen jäser kan du blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen.

8. Mjöla in bakbordet och dela degen i två delar.

9. Kavla ut en del till en rektangel, ca 1 cm tjock.

10. Bred på hälften av fyllningen och rulla ihop degen.

11. Upprepa med den andra delen deg.

12. Skär 1 cm bitar av degrullen och lägg i bullformar eller på en plåt med bakplåtspapper.

13. Låt bullbitarna jäsa på plåten i en timme. Sätt ugnen på 225°C.

14. Vispa ett ägg för hand och pensla på varje bulle.

15. Strö över pärlsocker.

16. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

17. Låt svalna på ett kallt ugnsgaller övertäckta av en bakhandduk.

 

Bullar passar bra ihop med ett kallt glas mjölk.