Pelargoner

Pelargoner

Pelargoner är ett släkte som tillhör familjen näveväxter. Släktet består utav fler än 250 arter. De flesta arterna har blivit vanliga i folkhemmen som krukväxter. Under slutet av 1700-talet odlades pelargonerna på slotten i Sverige. Pelargoner finns som örter, buskar och halvbuskar. De växer på olika sätt och på flera kontinenter. De flesta pelargonarter kommer ursprungligen från södra Afrika men det finns även i Indien, Australien, Nya Zeeland, Arabiska halvön och i östra Medelhavsområdet. Namnet pelargon kommer från grekiskan och syftar på fröställningens utseende. De påminner om fågelnäbbar med sina långa spröt. Pelargos betyder stork och familjenamnet Geraniaceae kommer från ordet geranos som betyder trana.

pelargonolja
Man kan använda pelargoner för att göra en mycket väldoftande pelargonolja.

Pelargoners blommor har ofta fem kronblad varav de två översta har oftast en annan storlek än de andra, färgen kan också skilja sig åt. I Sydafrika finns det fyra olika pelargonarter i det vilda som de flesta av våra pelargoner i Sverige härstammar från:

  • Hängpelargon (Pelargonium peltatum)
  • Hjälmpelargon (Pelargonium cucullatum)
  • Hästskopelargon ( Pelargonium zonale)
  • Smutspelargon (Pelargonium inguinans)

När två arter korsas med varandra kallas de för hybrid. Är det två vilda arter som har korsats uppstår en primärhybrid. Till det vetenskapliga namnet läggs det till ett multiplikationstecken (x) för att märka ut hybriderna.

En spontan mutation kan uppstå på ett skott på pelargonen. Planterar man det skottet i en egen kruka så ar du en ny pelargonsort.

Pelargoner kan delas in på olika sätt: efter antal kronblad, storlek eller pelargonsort.

Pelargoner är lättskötta blommor som trivs både inomhus eller utomhus sommartid. De vill stå på en varm och ljus plats. Direkt solljus när solen är som starkast kan de brännas eller blekas. De bör vattnas regelbundet men den vill inte stå för blött med rötterna. Står din pelargon utomhus där den utsätts för regn ska du plantera den i en större kruka med hål i botten så att vattnet den inte suger upp kan rinna ut. På våren är det dags att beskära pelargonen och plantera om den. Det finns speciell pelargonjord att köpa i blomsterhandeln som ger din planta de bästa förutsättningarna för välmående. Lägg lecakulor i botten och placera plantan ganska djupt ner i krukan. Fyll sedan på med pelargonjorden och platta till jorden runt plantan. Genomvattna sedan pelargonen och låt vattnet rinna av. Under vår, sommar och höst mår växten bra av att få en svag dos pelargonnäring vid vattningen. Låt pelargonen stå ute så länge som möjligt på hösten men den måste tas in innan nattfrosten kommer. Du kan börja förbereda pelargonen för vintervilan genom att börja minska vattenmängden och tillfällena för vattning. Rensa bort gamla vissna löv och blommor och genomsök plantan efter skadedjur och ohyra. De ger sig ofta på en försvagad pelargon inför vintervilan. Du kan passa på att beskära pelargonen inför vintern om den ar vuxit sig mycket stor under sommar och höst. Under vintern ska pelargonen stå ljust och svalt. Den behöver då vattnas mer sällan och utan tillsatt näring. När vilan börjar närma sig sitt slut kan antalet soltimmar ökas på och blomman kan börja få mer vatten.